De badkamer anno 2016: comfortabel en functioneel
08-01
In plaats van 190 liter water per persoon per dag in 1969, gebruikt de gemiddelde Nederlander nu 119 liter water per dag. We springen dus zuiniger om met water, behalve als het om douchen gaat. Sterker nog; we douchen langer dan ooit. Op dit moment staat de gemiddelde Nederlander thuis maar liefst 8,1 minuten onder de douche, terwijl dat buitenshuis 3 minuten korter is. We hebben thuis blijkbaar meer de behoefte aan een lekkere lange en comfortabele douchebeurt. Omdat verspilling echter niet meer van deze tijd is, verwachten trendwatchers dat 2016 het jaar wordt van de verduurzaming van de badkamer in het algemeen en de definitieve doorbraak van waterbesparende douchesystemen in het bijzonder.
Het gebruik van natuurlijke materialen in de badkamer is een andere trend die past in die verduurzaming: de kenners verwachten dat we in nieuwe badkamers steeds meer materialen als hout, klei en ‘bio cotton’ gaan aantreffen. Daarmee haalt de consument een natuurgevoel in huis, een gevoel dat volgens trendwatchers bijdraagt aan een ontspannen sfeer.
We brengen, zo voorspellen de trendwatchers, ook in 2016 weer meer tijd door in de badkamer dan in 2015. Steeds meer consumenten gaan dan ook op zoek naar het comfort en de functionaliteit van een luxe hotelbadkamer, maar dan wel met alle gemakken van thuis. Zo moeten alle benodigdheden overzichtelijk en op de juiste plaats uitgestald staan en moeten verlichting, temperatuur en muziek in een handomdraai naar de persoonlijke voorkeur instelbaar zijn.
We gebruiken de badkamer niet langer alleen om in bad of onder de douche te gaan, maar ook om lekker onderuitgezakt in bad een film te kijken of onze vermoeide spieren te laten masseren onder de douche. De badkamer wordt dan ook een soort spa waar het luxe hotelleven en de gemakken van thuis elkaar treffen.